Padelracket
Vi har ett brett utbud av padelracket som är designade för att passa alla nivåer av spelare. Våra racketar kommer i olika storlekar, material och vikter så att du kan hitta den perfekta racketen för att stödja din spelstil. Våra racketar är gjorda av högkvalitativa material som garanterar en långvarig prestanda och ett komfortabelt grepp.
Hur väljer man rätt padelracket? Det kan vara svårt att veta hur man ska tänka när man ska välja ut sitt padelracket. Vi tycker det är viktigt att man hittar rätt padelracket oavsett vilken spelnivå man ligger på, och därför kommer vi gå igenom de viktigaste kategorierna som kan underlätta för dig som spelare att hitta rätt i racketdjungeln.
Det finns tre olika former på ett padelracket som passar olika typer av spelare.
Runda padelracketar är i regel de som är mest kontrollinriktade och blir därför mest lättspelade. Optimala stället att träffa bollen är i mitten av padelracket vilket gör att det är långt ut till ramen och bidrar därför till en stor sweetspot. Runda padelracketar brukar ofta ha låg alternativt medelbalans vilket ger mer kontroll åt spelaren. Med det sagt behöver det inte vara ett nybörjarracket bara för att det är runt utan det är många elitspelare som även kan uppskatta ett runt racket för dess förlåtande och kontrollgivande egenskaper.
Fördelar/nackdelar - rund form
+ Stor sweetspot
+ Kontroll
+ Förlåtande mot armen
- Fart
Diamantformade padelracketar är de som är mest fartinriktade. De är ofta framtunga för att kunna ge spelaren maximalt med kraft i tillslagen. Eftersom dessa racketar ger mycket fart passar denna typ av racket till de spelarna som gillar att spela en offensiv padel. Här ligger den så kallade sweetspoten högt upp i racket där racket är som bredast. Med en optimal träffbild högre upp i padelracket gör detta att sweetspoten blir mindre och ställer högre krav på spelaren att komma rätt i bollträffen. Med detta sagt kanske ett diamantformat padelracket inte är det optimala valet för dig som är helt ny på padel, utan vänder sig mer till spelare som kommit lite längre i sin utveckling och som prioriterar fart före kontroll.
Fördelar/nackdelar - diamantform
+ Fart
- Mindre sweetspot
- Kontroll
- Sliter mer på armen
Droppformen skulle kunna beskrivas som ett mellanting mellan runda och diamantformade racketar. Denna typ av form passar spelaren som både värdesätter fart, men ändå vill bibehålla mycket kontroll. Droppformade racketar har ofta medelbalans vilket ger en härlig spelkänsla både i offensiven och i defensiven, det bästa av två världar helt enkelt.
Ett padelracket kan ha låg, medel eller en hög balans. Låg balans gynnar spelaren som värdesätter mycket kontroll och ju högre balansen flyttas, desto mer fart kan man utvinna från sitt padelracket. Med detta sagt passar en högre balans dig som gärna vill få ut mer av ditt offensiva spel framme vid nät medan en lägre balans passar dig som värdesätter defensiven och gärna vinner poäng på ’’luriga’’ slag hellre än med en stenhård smash.
Fördelar/nackdelar – låg balans
+ Skonsamt mot armen
+ Kontroll
+ Lättmanövrerat
- Fart
Fördelar/nackdelar – hög balans
+ Fart
- Kontroll
- Sliter mer på armen
Vikten på ditt padelracket är även något som påverkar din spelupplevelse. Standardvikten ligger kring 365g men det finns racketar som väger allt mellan 330g-395g. Det är vanligt att juniorer och damspelare gillar ett racket med lite lättare vikt (365 och nedåt), medan herrspelare ofta föredrar 365g och uppåt. Det är viktigt att inte spela med ett för tungt racket då det kan bli stora påfrestningar för armen.
Fördelar/nackdelar – tyngre padelracket
+ Stabilare bollträff
+ Bättre tyngd i dina slag (fart)
- Svårare att manövrera i defensiven
- Sliter mer på armen
Fördelar/nackdelar – lättare padelracket
+ Lättare att manövrera
+ Kontroll
- Fart
- Stabilitet i bollträff
Material
De två mest vanliga materialen som förekommer i träffytan är glasfiber och kolfiber. Glasfiber är ett lite mjukare material som ger en mjuk och skonsam bollträff medan kolfiber är ett mer påkostat och hårdare material som ger en solid och styvare träffkänsla. Det är vanligt att de lite billigare racken har glasfiber och de dyrare mer påkostade racken har kolfiber, vissa padelracketar har även en kombination av de båda materialen.
Kolfiber kräver lite mer av spelaren då det är svårare att få det styva materialet att flexa och utvinna fart. Om du väl lyckas med det kommer dock responsen ut från racket bli kraftfullare jämfört med ett glasfiberracket. Med detta sagt så rekommenderar vi lite mer erfarna spelare eller spelare som vill utmana sig själva att spela med ett lite styvare kolfiberracket.
Det finns också olika typer av täthet på kolfiber där man brukar säga att 3k är standard. Med det menas det att det är 3000 kolfibertrådar per kvadratcentimeter. Ju högre antal kolfibertrådar, desto hårdare eller styvare blir ditt racket. Med ett styvt racket går det att generera väldigt mycket fart och det passar spelaren som trivs med en solid och hård träffkänsla.
För att få hjälp med spin eller skruv i bollen kan padelracken även ha struktur i form små piggar som står ut i träffytan. De kan även ha en sträv yta som kan liknas vid sandpapper för att hjälpa till med extra ”bett” i bollen. Det går såklart att få spin i bollen med vilken yta som helst då det främst är tekniken samt hålens placeringar som påverkar, men strukturen och sandpappret underlättar och kan ge de där extra procenten som krävs för att lyckas kicka ut bollen från buren.
Man brukar beskriva kärnan på ett padelracket som antingen mjuk eller hård. En mjuk kärna kommer ge en mjukare mer förlåtande bollträff, och passar perfekt om man söker mycket kontroll. Om man i stället väljer en hård kärna kommer det bidra med mycket fart och en väldigt solid och hård träffkänsla.
Fördelar/nackdelar hårt padelracket
+ Fart
+ Solid träffkänsla
+ Upplevs stabilare
- Mindre förlåtande mot armen
- Kontroll
- Mindre sweetspot
Fördelar/nackdelar mjukt padelracket
+ Komfort
+ kontroll/känsla
+ Förlåtande
- Fart
- Kan för duktiga spelare upplevas ’’slö’’ i responsen
Ramen på ett padelracket är uppbyggt av antingen glasfiber eller kolfiber, eller en kombination av bägge materialen. Glasfiber är ett lite billigare material som inte är lika stabilt medan kolfiber är betydligt mer hållbart och påkostat. Det kan vara bra att ha kolfiber i ramen med tanke på att man ibland råkar komma i kontakt med t.ex. väggar och glas. Om man har kolfiber i ramen kommer det förlänga ditt rackets livslängd och gör också att ditt padelracket känns mer solid i sin helhet.
Det kan vara bra att hålla kolla på dessa olika kategorier när man ska välja sitt nya padelracket. Ett runt racket med låg balans och mjuk yta kommer vara skonsamt för din arm samt att det kommer vara väldigt mycket kontroll vilket passar den defensiva spelaren. Precis tvärtom blir då ett diamantformat racket med hög balans väldigt fartinspirerat där fokuset ligger på fart snarare än kontroll. Vill man ha det bästa av både fart och kontroll bör man kika på ett droppformat racket med medium-balans och en medium-styv kärna.
LUMA Teamwear startade upp med målet att inspirera alla till ett aktivt liv oavsett sport eller aktivitet. Vi erbjuder ett brett och noga utvalt sortiment av träningskläder, outdoorprodukter och utrustning samt tillbehör för alla typer av aktiviteter. Vi samarbetar även med lag och föreningar där vi erbjuder lagkläder och träningsutrustning samt full service med egen unik klubbshop. Vi är det lilla härliga alternativet till de större aktörerna. Välkommen!
© 2024 LUMA Teamwear